1885-1936-ig élt.
Egész életében elutasította a politikai elkötelezettséget. Szerinte az irodalom a politika fölött áll. Ugyanakkor fogékonyan reagált a szociális problémákra. Művészetében fontos funkciót töltött be a szerepjáték.

 

A szegény kisgyermek panaszai ciklus (1910)

A gyermek álarcát ölti magára. Számára a gyermekkor meghatározó, a világlátás egyik lehetséges formája. Kosztolányi a gyermekkort teljességgel értelmezi. Feltételezi, hogy az én lényegét a tudattalan alkotja (ez az alapfilozófiája a dadaistáknak is, de ő nem dadaista ), s ezért felnőttként a gyermekkor újraélésével ismerhetjük meg saját énünket. A vers újszerűsége tehát e kettős látásmód egybejátszása: a felnőtt nézi gyermekkori önmagát, a gyermek pedig szemléli a világot.
A kötet központi gondolata az elmúlás. A versek telítettek szorongó félelemmel, önsajnálattal, mások iránti szánalommal.
A gyermekkor teljessége után a felnőttkor elszegényedést, fokozatos beszűkülést jelent.

 

Mint aki a sínek közé esett

A halál előtti pillanatban az ember tudatában lepereg egész addigi élete, és újra éli a múltat. Ebben az állapotban meg kell látni a lényegest, a felejthetetlent.
Gondolatmenete a gyermeki képzelet rapszódikusságát követi.
A kezdő sor többször ismétlődik. A hasonlat a kivetettség jelképévé válik.
Impresszionista mű.

A teljes mű itt olvasható >

 

Azon az éjjel

A nagyapa halálának éjjelét idézi fel, amely tele volt borzongó titkokkal, ahogy a világ is.

A teljes mű itt olvasható >

 

Mostan színes tintákról álmodom

Műfaja: ars poétika.
Végig óhajtó mondatokból áll. Az írás boldogsága, öröme a színes tintákkal, amelyek különféle hangulatokat, érzelmeket sugallnak. A hétköznapok sivárságából az írás öröme jelenti számára a kiemelkedést.
Költői eszközei: halmozások, túlzások, szinesztézia a fokozott lelkiállapot kifejezésére.
Hangneme: tragikumba hajló melankólia.
Impresszionista vers.

A teljes mű itt olvasható >

Szerző: klió  2010.09.03. 10:21 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása