1803.

Farsang hercege Budáról indult. Fejérvár, Veszprém, Szalának csúcsán át, Tihany, Balatonszántód és Somogy következtek. Tótiéktól Nagybajomba ment. Másnap, késő reggel megindult Kaposvár felé. Kaposvár akkor az Eszterházyak birtoka volt. A herceg itt telepedett le kíséretével. A város főutcáján felvonult Farsang herceg csodálatos serege.

A költő hiába kérte az angyalokat, hogy vegyék fel őt a szárnyaikra, nem tették. Pegasus azonban előtte termett és repítette a sereg után. A seregben minden járásból egy-egy osztály, csapat vonult. Összesen öt. Bongorfi Kapos zászlaja előtt lovagolt. Marczali osztályát Cserházy vezette. Az igaliakat pedig Ecse. A katonaság előtt Bordács Sziget ügetett. A babócsiak vezére Szemő és felesége Laura. A felvonulók közt még ott lépkedett egy nagyon szép hölgy, Etelka, valamint Cserházyné és Amália.

Egyszer csak hatalmas lárma keletkezett. Két vén banyát repített a szán. Az egyik Dorottya, aki nagyon csúnya, összeaszott, 65 éves öreglány, akinek már csak kettő a harminckettő, de mégis a bálba sietett. A másik Orsolya, aki már öt férjet hagyott a háta megett.

Az egész sereget Opor vezette. Végül is megérkeztek Kaposba. A házak megteltek vendégekkel. Mindenki számára az ebéd a fő attrakció, s kíváncsian várták. Végre a muzsikusok is megérkeztek, s most már nem volt akadálya, hogy hozzálássanak a finom ételek elfogyasztásához. Az asztalok mellett a beszéd is széles árban hömpölygött. Carnevál bort rendelt, s valamennyiük egészségére ürítették poharukat. Ezután a herceg kérésére Hyment násznagy előhozta azt a könyvet, amelyben a hölgyek névsora állt. Az eljegyzettek neve mellett egy piros kereszt díszlett, de akit örök pártára ítéltek, azok neve mellett egy aszott fügécske szégyenkezett. A herceg bejelölte a könyvben azokat, akik férjhez mentek. Látva a vénkisasszonyok dühét intett a zenészeknek, s elkezdődött a tánc.

Estvélig

Carnevál herceg kérésére az első táncot az új jegyesek járták, s ő előtte tartották meg a kézfogót. Mindenki vígan ropta a táncot, csak Dorottyáék nem. Egy kupacban ültek azok a vén fehérnépek, akik pártában maradtak. A tánc szép rendben folyt, az idő is szép volt, de érezni lehetett, hogy valami készülődik. A nemzetek táncait sorra eljárták, amikor Bordács felszólalt: Hisz magyarok vagyunk, akkor magyar táncot járjunk! Elkezdtek egy jó ropogós magyar táncot. Ez az a tánc, amely felfrissíti az elmét, más nemzeteket gyönyörködtet, csupán a magyar nem kedveli. Bordács felkérte Dorottyát, aki kapva kap az alkalmon. A vendégsereg kitáncolta magát, s némelyek emlegették már, hogy megéheztek. Míg a vacsora elkészült az egyik sarokban Belinda köré gyűltek a dámák és az urak, s játszani kezdtek. A „ Kit szeretsz?” játék közben Dorottyára került a sor. Az egyik feltett kérdésre azt a választ adta, hogy a szeretőjét ágyba vinné. Erre Ecse minden illetlenséget zúdított Dorottya fejére. Majdnem kitört a veszekedés, de szerencsére hozták a finom levest és imádkozni kellett.

Eris nézte a víg sereget és haragra lobbant, hogy hol az ő hatalma. Hiszen ő minden jó barátot egymás ellen tud uszítani! Szerencséjére itt voltak a vén banyák. Majd őket dühíti fel! Ahogy bement a terembe, a vendégek összeszólalkoztak. Dorottyát szemelte ki áldozatul. Dorottya tányérján egy fánk feküdt. Eris egy fánkká zsugorodott össze, amelyet Dorottya hamarosan megevett. Így Eris kívánsága beteljesedett. Dorottya egy szobában elmondta végtelen panaszát: már 60 éves és még egyetlen férfi sem akadt, aki őt megkérje, ezért bosszút áll Farsangon. Felbőszíti a vén banyákat: Mártát, Adelgundát, Rebekát, Magdalénát és Orsolyát.

Éjfélig

Dorottya kiment a táncterembe és leült egy kanapéra. Odalépett hozzá Adelgunda, aki egy mellékszobába hívott. Velük tartott Orsolya is. Dorottya elmondta szándékát. Arra kérte társait, hogy a velük egyérzésű hölgyeket szedjék össze. Gyűltek a lányok Dorottya zászlaja alá. Eris a bőgőst elaltatta és borzalmas hangokat csikart ki a bőgőből. Dorottyáék terve elkészült. Rebekát követként elküldték a nagyterembe, aki kegyetlenül lehordta a férfiúi nemet. Elmondta, hogy a kibékülés feltételei:

  1. Carnevált a banyák kezére kell adni.
  2. A matriculát (a könyvet) el kell égetni.
  3. A nőtlen férfiaknak meg kell követniük a vénlányokat.

Bordács minderre azt a feleletet adta, hogy az asszonyi klub az ő ellensége. Erre Rebekáék harci rendbe verődtek: balról Magdaléna, jobbról Márta. A fővezér Rebeka. Dorottya kiadta a parancsot a támadásra, s egy díványra ült, amelyet 8 szűz amazon a vállára vett. Dorottya kezében fogta az amazonok zászlaját, amelyen pántlikák és egy főkötő lobogott. Mindnyájan Lizette dalát énekelték, s fölöttük Eris lebegett. Először Carnevált kerítették kézre és marcangolták. Majd Hylment, a násznagyot. Az ifjak későn érkeztek segítségére. Hatalmas zűrzavar keletkezett.

Közben Amor hadicselt eszelt ki: elküldi a „minőröket” a harc helyszínére, s azok szerelmet öntenek a békétlenek szívébe. Így is történt. Oport kezet nyújtott a békétlenkedőknek, s azt mondta, hogy feleségül veszi azt, aki őt először megcsókolja. Mire hatalmas tolakodás kezdődött. Még a Dorottyát tartó 8 szűz is elszaladt. Dorottyának pedig keze, lába eltörött.

Hajnalig

A kisasszonyok egymást törve, zúzva rontottak Oporra, de megcsókolni egyik sem tudta. Mikor visszatértek Dorottyához, ő kéken, zölden a földön feküdt. Megszidta seregét, hogy egyetlen férfi csókjáért mindnet felrúgnak. A nők hada megbánta, hogy ily rútul cselekedett. Felsegítik Dorottyát, aki végrendeletet irat Apollonkával. A végrendelet: Kétezer „ szuvéntát” hagy a bécsi bolondokházára, ahol olyan szüzek lakjanak, akik örök pártában sültek. Másodszor a szülők házára kilencezer tallért, azok számára, akik csúnyák lévén vőlegényt nem kaptak. Harmadszor pedig Pentelén állítsanak fel egy alapítványt, amely évente 10 dámát férjhez ad a fél pénzen, másik felén pedig egy Vestális templomot kell építeni, amely 20 vén asszonynak is lakása lesz. Továbbá: a vármegyében van egy költő és szeretné, ha ő eldalolná a dámák harcát. Ha megteszi, akkor ráhagyja lencséni házát és a maradék bankóját. Orsolya megkapja két kiskutyáját. Hamvait két férfi közé temessék, és a sírkőre ne véssék rá a nevét!

Épp meghalni készült, amikor belépett Farsang hercege kezében a matriculával. Erre aztán újra feléledt. Kiugrott az ágyból. A 20 vén banyával kitépték a matrikulát a herceg kezéből és elégették. Lám-lám, azóta nincsenek vénlányok! A dámák életkorát senki sem tartja számon. Karnevált már-már le akarták fejezni, amikor az udvaron valaki azt kiabálta, hogy tűz van. Mindenki kiszaladt a házból. Csak Karnevál maradt benn Hylmennel. Így Karnevál megmenekült. A tűz úgy keletkezett, hogy Lizi nem bírt a jókedvével és ráfeküdt a tűzhelyre. A szoknyája tüzet fogott. Majd egy parázs ráesett a kutya hátára, s az szűkölve futott a szalmakazalba. A kazal is meggyulladt, de szerencsére ott volt Laci és eloltotta. Az urak és a hölgyek jókedve egyre határtalanabb lett. Mindenki kibékült már, amikor megjelent Fáma dáma, és sajnálkozott, hogy ez a farsang milyen rövid volt, s a boltban maradt a sok főkötő meg felöltő.

Már hajnalodott. Mindenki nyugodni tért, de valami csodás zenét hallottak. Megjelent Cythere, a boldog szerelem istennője, s békét hozott a zendülőkre. Elmondta, hogy jövőre hosszabbra szabja a farsangot, s fiainak megparancsolja, hogy ne nyílvesszővel, hanem puskagolyóval lőjenek az emberek szívébe. A dámák pedig tűrjenek békével a jövő karneválig! Ekkor Dorottya is levetette megaszott bőrét, kinőtt mind a 32 foga és megfiatalodott. Ámor sem volt rest és Opor meg Dorottya szívébe egy-egy nyilat lőtt. Ők egymás kezébe csaptak és hívatták a papot.

Szerző: klió  2011.08.24. 20:08 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása