Idő: az 1600-as évek második felétől az 1700-as évek végéig tart. Az egyház ismét előtérbe került. Az iszlám előretörése ellenébe a keresztény identitásnak kellett megerősödnie. A keresztény valláson belül is konfliktusok keletkeztek: a reformáció(Luther Márton és Kálvin János). Nemzeti nyelvre fordították a Bibliát. Megjelentek a protestáns zsoltárköltők, és a reformációt elfogadó hívők. Ellenükbe megjelent az ellenreformáció, az inkvizíció. Vallásháborúk. A katolikus egyház is belátta, hogy megújulásra van szükség. Prédikátorokat küldött Európa országaiba. Nálunk Pázmány Péter munkássága. Ekkor érett teljességre az európai ember idealizmusa (vallásossága), hősiessége, akaratkultusza.

 

A barokk

barokk korstílust a monumentalitás és a pompa jellemzi. A díszítettség néha túldíszítettség erődemonstráció, amely a hierarchiára épül.
Barokk = gyöngykagyló (mások szerint hamis csillogás), cirkalom. Az építészetben a csigavonal, a sík fal homorúvá vagy domborúvá tétele, hamis látszatok: a fa oszlopot márványerezetű festéssel látták el, a gipsz domborulatokat aranyfüsttel vonták be.
Irodalmi stílusjegye: a tiráda = barokk körmondat, sokszoros összetételek logikai hatásvadászata.
Műfajai:

  • Eposz. Fő gondolata a hősiesség. Zrínyi Miklós (1620-1664) : Szigeti veszedelem (1566)
    Embereszménye: a hős, Krisztus katonája. Magatartása: imitáció: Krisztus utánzása.
  • Líra: katonadalBalassi (a) Bálint: vallásos költő. Megteremti a magyar személyes lírát. Balassa strófa: a versszak 3 sorból vagy tagból áll. Mindegyik tag két egymással rímelő 6 szótagú sorból áll és 1 hétszótagúból, amely a másik két versszak 7 szótagú sorával rímel. Vitézek mi lehet…
  • LevélMikes Kelemen (1690-1761): Rodostói levelei
    Faludi Ferenc (1704-1779) jezsuita író: Udvari Ember

Tasso eposzai, Lope de Vega.

 

A rokokó

Az 1700-as évek közepe táján alakult ki. A barokk stílus továbbvitele.

Rokokó = rocaille = kertekkutak díszes építési módja.
A barokk stílusnál még díszesebb cifraságpompafényűzés jellemzi. De amíg a barokk nagyszabású, a rokokó kisszerű. A hősiesség helyett a játékosság jellemzi. Tárgyai minden funkcionális szabályt figyelmen kívül hagynak. (Például: egy váza, ami csupa sziromból áll, áttört, csupa lyuk. Szép, érdekes, csak vizet nem lehet bele önteni, mert kifolyik.)
Témáipikánsakkönnyedek. Érzelmesség, könnyes szemű képmutatás jellemző rá. Szórakoztató szerelmi játékok születnek. Richardson: Pamela, Cervantes: Don Quijote, Amadé László (1703-1764) időskori versei.
Életelvecarpe diem (használd ki az időt, a pillanatot! Horatius szállóigéje: szakaszd le a napot!)
Miniatűr stílusnak is hívják.
Szerzői még:

  • Laclos: Veszedelmes viszonyok
  • Pope: A fürtrablás
  • Diderot: Fecsegő csecsebecsék 
Szerző: klió  2011.02.20. 07:47 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása