Vörösmarty rövid életútja: 1800. december elsején született Pusztanyéken. Iskolái: Székesfehérvár és Pest. Tanított a Perczel családnál. Jogi tanulmányokat végzett. 1843-ban feleségül vette Csajághy Laurát. 1848-ban részt vett a forradalomban. Azután gazdálkodott. 1855. november 19-én, Pesten halt meg.
16 drámát írt 1821 és1844 között. Az első magyar színház (Nemzeti Színház) számára is.

 

Csongor és Tünde

Keletkezése: 1827 és 1830 között írta. 1831-ben, Székesfehérváron jelent meg nyomtatásban. 1881-ben Paulay Ede mutatta be.
Forrása: Gergei Albert széphistóriája.
Műfaja: drámai költemény (kétszintes – ég,föld – dráma, mesejáték).
A műben megjelenő szintek: a föld szintje. Képviselői: Csongor, Balga, Ilma, a vándorok, Dimitri, Ledér.
Az égi szint (a földi törvényeknek nem alávetett szint). Képviselői:Tünde, Mirigy, az ördögfiókák, a Nemtők és az Éj.

Cselekménye:

  1. felvonás: Csongor egy hosszú vándorútról tér haza. A boldogságot kereste a földön, de nem találta. Közben Tünde aranyalmát termő fát ültetett az ifjú kertjébe. Tünde Tündérhonból jött a földre megtalálni a boldogságot. Az aranyalmák minden éjszaka eltűnnek a fáról, hiába őrködnek mellette. Mirigyet a fához kötözve találja Csongor. Leoldja Mirigy láncait, aki átokkal köszöni meg Csongor jótettét. Elbújik és kihallgatja az egymásra találó szerelmespár beszélgetését, s levág egy fürtöt Tünde aranyhajából. Azt a bosszút tervelte ki, hogy Tünde haját a saját lánya fejére borítja, s Csongor majd beleszeret és akkor ő, Mirigy lesz az uralkodó. Csongor és Tünde elbúcsúznak egymástól. Távozóban Ilma megsúgja Csongornak, hogy a hármas út közül a középső ér célba. Ilma és Tünde a hármas úthoz érve, azon törik a fejüket, hogy milyen jelet hagyjanak Csongornak. Végül is kis lábnyomokat hagynak a homokban. Közben három manó élelmet keres, de csak egy rókát talál Duzzog, aki nem más, mint Mirigy lánya. A manók megették a rókát, amiért Mirigy elátkozza őket, ami rögtön meg is fogan.
  2. felvonás: A hármas útnál Csongor találkozik a Kalmárral, s érdeklődik Tündérlak holléte felöl. A Kalmár azt válaszolja, hogy ott van, ahol a pénz. A Fejedelem is arrafelé jön. Csongor kérdésére ő azt válaszolja, hogy ott van Tündérhon, ahol a hatalom. A Tudós szerint a Tündérhon "a költők világa. Mi kár, hogy álom, gyermeknek való! Ébredj föl!" Csongor szánakozva látja ezeknek az embereknek a boldogtalanságát. Balga jön és elpanaszolja, hogy elhagyta a felesége, ezért öngyilkos akart lenni, de leszakadt a kötél, amire felkötötte magát. Csongor és Balga együtt mennek tovább megkeresni szeretteiket a felfedezett lábnyomok irányába. Találkoznak a manókkal, akik veszekednek egy bocskoron, egy ostoron és egy köpönyegen. Csongor úgy akar igazságot tenni, hogy versenyt futtatja őket. Míg ők futnak, Csongor tovarepül a bűvös eszközökön. Balga fogadja a visszatérő manókat, akik egy kordét varázsolnak, s ezen követik Csongort.
  3. felvonás: Mirigy kővé változva akarja kihallgatni a beszélgetéseket. A manók a fáradtságtól bóbiskolva húzzák a kordén Balgát. Balga kihasználva a manók lankadtságát, leszáll a kordéról és a kővé vált Mirigyet teszi a kordéba. Csongor és Balga összetalálkoznak. Elmesélik egymásnak, hogyan kerültek ide. Közben jön Tünde és Ilma is, de nem ismerik meg Csongort és Balgát. Így tovább mennek. Balga hátán azonban ott maradtak a lábnyomok, s így önkéntelenül is követik a lányokat. A manók is megérkeznek Miriggyel, aki felvilágosítja Kurrahot, hogy szerezheti vissza a bűvös szerszámokat. Mirigy öreg asszony képében ráveszi az épp arra járó leányt, Ledért, hogy menjen vele, mert gazdaggá teszi az aranyhaj segítségével.
  4. felvonás: Csongor és Balga egy házhoz érnek. Csongor bemegy a házba, Balga pedig a fáradtságtól elcsigázva leül a fal mellé. A manók bezárják Balgát egy ólba, Kurrah pedig felöltözik Balga ruháiba, s ő megy el a megérkező Csongor úrfival. Ő is nagyon fáradt, ezért ledől aludni, de még megkéri a Balgának öltözött Kurrahot, hogy költse fel, ha megérkezik Tünde. Tünde és Ilma csakugyan jönnek, de Kurrah nem költi fel Csongort. Tünde azt üzeni Csongornak, hogy egy szöggel magasabbra akassza a kardját, amit persze a gonosz manó nem ad át. Ahogy elmennek Tündéék, rögtön felébreszti Csongort, aki megátkozza a Balgának vélt Kurrahot. Közben Mirigy hajlékában Ledér hasztalan várja a szép úrfit, nem jön. De megérkezik Balga, aki azt hiszi, hogy Ledér a neki pálinkát hozó Dimitri küldötte. Színlelt szerelemmel rajongja körül a lányt, aki megszökik előle. Balga vigasztalására viszont megtalálja a hamis varázseszközöket, amelyekről azt hiszi, hogy igaziak. Mivel nem engedelmeskednek neki, hát elátkozza őket. Közben megérkezik az ál Balgát üldöző Csongor. Rátalál az igazra, s rájön, hogy a manók megcsalták. Mirigy újabb csele: leveszi a leplet a varázskútról. Tünde és Ilma jön. Belenéznek a kútba. Ilma Balgát látja ott, Tünde pedig Csongort, aki szerelmesen távozik egy lánnyal. Ilma dühösen egy pogácsát dob a kútba. Az nagy lánggal csap fel, mire Tünde és Ilma ijedten elszaladnak. Csongor és Balga jön. A kútból egy leány alak emelkedik fel, és Csongornak integetve tovaleng. Balga nagyon éhes. Amikor belenéz a kútba, egy palack bor és egy sült galamb emelkedik ki, de azok is tovalebegnek. Mirigy úgy véli célja beteljesült.
  5. felvonás: Kietlen táj. Tünde és Ilma az Éj országába menekültek. Tünde felébreszti az éj asszonyát, aki Tündének azt mondja, hogy a föld legyen örökös hazája, s elküldi őket. Csongor még mindig a lebegő lányalakot kergetve jön, de az eltűnik. Balga az ételeket üldözte, de azok porrá váltak. Újra jön a Kalmár és elmondja, hogy amíg pénze volt, mindenki törődött vele, de most, hogy nincs, senki sem. Csongor segítségét kéri. A Fejedelem is jön. Elvesztette összes vagyonát, hatalmát. Most csak sír és vár. A Tudós is jön. Arról beszél, hogy aki élni szeretne, az meghal. Viszont, aki halni akar, az nem tud. Így van ő is. Mivel Csongor segíteni nem tudott rajtuk, tovább mennek. Egy elvadult kert közepén áll az aranyalmafa. Tünde és Ilma jön. Tünde azt kívánja, hogy az általa ültetett fa száradjon ki, ha nem találkozik Csongorral, de viruljon, ha találkozik. A manókkal őrizteti továbbra is a fát. Mirigy még megpróbálja a tíz körmével kikaparni a gyökerét, de nem sikerül. A fát őrző manók elfogják a közeledő Csongort, Tündéhez viszik. Tünde és Csongor így egymásra talál, ahogy Ilma és Balga is.

Vörösmarty szerint az ember kettős lényegű. Benne van a föld, a sár, ugyanakkor a lélek is. A jó és a rossz egyaránt az ember sajátja. Ez határozza meg legbelsőbb lényünket. Vörösmarty szerint a szerelem az egyetlen, ami érték ebben a hideg-rideg világban.

Szerző: klió  2010.09.28. 10:07 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása