A Számadás című kötet 1935-ben jelent meg. Központi gondolata a halállal való szembesülés. 1933-ban állapították meg nála a rákot.

 

Számadás

Hét szonettből álló versfüzér.
Az egész versfüzér egy drámai monológ. Önmagát szólítja meg és a boldog énjével vitatkozik. A szenvedőkkel vállal sorsközösséget.
A költői elhivatottság és a halál bölcs elfogadása lehet a megoldás.
Ugyanez a gondolat jelenik meg a Marcus Aurélius című filozófikus versében(1929). A költemény önjellemzés, amelyben az eszménykép kibontásában saját emberi-költői magatartását fogalmazza meg. Marcus Aurélius császár sztoikus filozófus, író és hadvezér volt (a barbárok elleni harca ). A Capitolium előtt álló híres szobrához szól Kosztolányi. Így a művészi alkotás előtt is tiszteleg.

A teljes mű itt olvasható >

 

Halotti beszéd (1933)

Fő gondolata: minden ember egyedi, megismételhetetlen csoda.
Az 1200 körül keletkezett Halotti Beszédet idézi. Nem a halál szörnyűségéről ír, hanem az ember létének megismételhetetlen csodájáról. Minden ember halála pótolhatatlan veszteség a világ számára.
A halott élő alakját apró életképmozaikokból rakja össze. Nem hisz a túlvilágban.
Az élet szeretetét és tiszteletét vallja.

A teljes mű itt olvasható >

 

Hajnali részegség (1933 ősze)

A gyógyíthatatlan beteg ember számvetése.
A közeli halál biztos tudatában egyre mélyebben éli át a boldogság, az öröm ritka pillanatait.
Az ablakból kitekintve, döbbenetes állapotrajzot készít a földi lét nyomorúságáról, sivárságáról. A gyermekkori emlékeket felidézve lassan felemelkedik az égi világba, és a földi porból kiemelkedő ember áhítatával itatódnak át a csillagképek. A festői ábrázolás mögött felsejlik az elmúlás szomorú tudata. Visszatér a földi alaphelyzethez. Az egész látomást a halál közelében érzi boldognak.
Zárás: Az élet minden nyomorúsága ellenére nagyszerű és gyönyörű.
Impresszionista vers.

A teljes mű itt olvasható >

Szerző: klió  2010.09.06. 10:22 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása