(Örkény István életrajzát lásd az egyperceseinél! )

A Tótékat először Örkény kisregényként írta meg, majd drámának és filmforgatókönyvnek is.
1964-ben írta. A színházi ősbemutató 1967. február 24-én volt a Thália Színházban, Kazimir Károly rendezésében.
Cselekménye: a második világháború idején a Tót családhoz érkezik Varró őrnagy, fiúk parancsnoka. A frontról jön pihenni. Tóték lesik az őrnagy minden kívánságát annak érdekébe, hogy fiúk sorsa jobbra fordul. Amikor az őrnagy éjszaka nem tud aludni, dobozolással töltik az időt. Az őrnagy sorozatosan megalázza őket, precízségével, parancsosztogatásával. Tót Lajos, a családfő, amikor már nem tudja ezt elviselni, margóvágóval feldarabolja a visszatérő őrnagyot.
A szereplők rendszere: Az őrnagy áll a középpontban. Körülötte forog a család három tagja: Tót Lajos, Tótné Mariska és lányuk, Ágika. A 9 epizódszereplő közül a kulcsfigura a postás, aki szelektálja a leveleket, s amelyikben rossz hírt sejt, nem kézbesíti. Így Tóték nem tudják meg, hogy a fiúk már elesett a fronton, s az áldozatot hiába hozzák.
Szereplők:

  • Varró őrnagy: őrült. Nem azért veszélyes, mert fegyvere van, hanem a magatartása miatt. Egyre jobban rátelepszik a Tót családra. Kegyetlen zsarnok. A háború csinált belőle ilyen embert. Ő is a háború áldozata.
  • Tót Lajos: A falu abszolút tekintélye az őrnagy megérkezéséig. Tűzoltóparancsnok. Családja érdekében részt vesz az őrnagy rögeszméinek végrehajtásában, de folyamatosan lázad. Végül ő öli meg az őrnagyot.
  • Tótné: Ösztönösen engedelmeskedik az őrnagynak. Férje lázadozását igyekszik csitítani. Mindezt a fia iránti szeretetből, annak érdekébe teszi.
  • Ágika: Szolgalelkű, túlbuzgó lány. Gondolkodás nélkül rajong az őrnagyért.
  • A postás, Gyuri atyus: Szereti Tótékat, ezért nem kézbesíti a halálhírt hozó levelet. A narrátor szerepet is betölti.

A mű sorsa: 1969-ben Párizsban elnyerte a Fekete Humor Nagydíjat.
A színházak azóta is játsszák.
Filmfeldolgozás: Isten hozta, őrnagyúr! 1969. (Fábri Zoltán rendezte)
Főbb szereplők: őrnagy:

  • Latinovits Zoltán
  • Tót: Sinkovits Imre
  • Tótné: Fónay Márta
  • Ágika: Venczel Vera 
Szerző: klió  2010.11.03. 10:11 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása