A klasszicista neveltetésű Kölcsey Ferenc (1790-1838) történelemszemléletét, hazaszeretetét, egyéni belső vívódásainak kettőssége jellemzi

A magyar köznemesség életformája – amelyhez tartozott – idegen volt számára. Kérlelhetetlen kritikusa volt az öntömjénező, magyarkodó gondolkodásnak

A felvilágosodás eszméit elfogadva először a világpolgár eszméiről álmodott falusi magányában. Töprengéseivel, azok leírásával a hazaszeretetet ő emelte fel a magyar irodalomban a filozófiai gondolat és a vallási világkép síkjába. Karinczy barátjaként a magyar nyelv megújításáért küzdött.

Második alkotói korszakában, az 1820-as években, a romantikus nemzetfelfogás került érdeklődése középpontjába. Ekkor írta legjelentősebb tanulmányait. A nemzetek egyenrangúságáról szóló tétele szabadelvű világképének szerves része lett. Etikai hazaszeretete elsősorban prózai írásaiban fejeződik ki, és mint országgyűlési képviselő (1829-1834) szónoklataiban terjesztette.

Művei: Mohács, Nemzeti hagyományok, Országgyűlési Napló

„Isten egy szívnek egy kebelt teremte; így egy embernek egy hazát.”

Kölcsey felfogása szerint, aki a hazáját tetterősen szereti, teljesíti emberi kötelességét a földön. E korszakában írta a Himnuszt is, 1823 január 22-én fejezte be. Ez a himnusz lett a magyarság jelképe, s a nap a „magyar kultúra napja”. E korszakban vallotta Széchenyivel együtt a magyarság felemelkedésének útját: a történelmet reálisan kell értékelni és a jövőt meghatározni.

Hazaszeretetének végleges, tömör megfogalmazását a Parainesis Kölcsey Kálmánhoz (1834) című művében találjuk. Unokaöccséhez írt erkölcsi végrendeletében a következő intelmeket fogalmazza meg:

  • Az emberiség és a haza szeretete.
  • A közösség szolgálata.
  • Az önáldozat.
  • Az önművelés.
  • A közéleti szereplés.
  • Az anyanyelv tökéletes ismerete és művelése.
  • A kötelező és szükséges olvasás.
  • A legmagasabb fokú tevékenység: a könyvek írása.

A teljes mű itt olvasható >

A romantikát a racionalizmussal ötvöző munkássága hatással volt a későbbi magyar irodalomra – Petőfi, Arany és a többiek hazaszeretetére, de az 1848-as polgári forradalom előkészítésére is.

Szerző: klió  2010.04.01. 14:06 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása