A XVIII., XIX. század fordulóján nagy gondolkodók, köztük Kazinczy Ferenc is szükségesnek tartották a Magyar Nemzeti Színház megalapítását. Az épületet Pest vármegye alispánja, Földváry Gábor intézkedésére, Grassalkovich Antal jóvoltából 1835-ben elkezdték építeni a Kerepesi úton (ma Rákóczi út 1. szám alatt, az Astóriával szemben). 1837. augusztus 22-én meg is nyitották Pesti Magyar Színház néven. 1840-ben a vármegyétől az állam tulajdonába került az épület, s ekkor kapta a Nemzeti Színház nevet.

Építtetője: Zitterbath Mátyás.

Tervezője: Telepi György. Klasszicista stílusú épület volt.

A színházat Vörösmarty Mihály: Árpád ébredése c. előjátékával és Eduard von Schenk: Belizár c. operájával nyitották meg.

Első igazgatója Bajza József.

Ez volt Pest első, az ország negyedik (Kolozsvár, Miskolc, Balatonfüred után) magyar nyelvű színháza.

Operát és drámát egyaránt játszottak: Hamlet (1867. IX. 9.) Arany J. fordítása. Rendező: Paulay Ede

Sári bíró, Nagymama, Liliomfi, Bánk bán, Sevillai borbély, Rómeó és Júlia, A kaméliás hölgy

A színtársulat tagjai: Fedák Sári, Újházy Ede, Odry Árpád, Blaha Lujza, Csortos Gyula, Bajor Gizi, Somlay Artúr, stb. Igazgatói: Bajza József, Szigligeti Ede.

1875-ben felújították, átépítették az épületet. 1893-ban tűzveszélyessé vált az épület, és úgy döntöttek, hogy új épületet építenek.

1908-ban a Blaha Lujza téri Népszínházba költözött a Nemzeti, és ott is maradt 1965. április 23-ig, amikor felrobbantották az épületet, mert felújítására nem volt pénz, s különben is az aluljáró és a metró építésének útjában állt.

Új épület felépítésére az I. világháború idején nem volt pénz, a régit lebontották, a Blaha Lujza téri  épületet felrobbantották, így a társulat átköltözött a Thália Színház épületébe, a Nagymező utcába. Két év múlva a volt Magyar Színház épületébe, a Hevesi Sándor térre.

1982-ben önálló társulat szerveződött a régi „nemzetisekből” Budapesti Katona József Színház néven. A színház 2000. szeptember elsejéig viselte a Nemzeti Színház nevet.

A társulat tagjai: Major Tamás, Gobbi Hilda, Töröcsik Mari, Csehalmi György, Sinkovits Imre, Eperjes Károly, Csomós Mari, Garas Dezső, Mádi- Szabó, Tolnai Klári, Vas Éva, stb.

Itt mutatták be színházban az István, a király c. darabot.

Az új Nemzeti Színház felépítése hosszadalmas tervezési és helyszín kiválasztási okok miatt, 2000. szeptember 14-ig húzódott. Ekkor kezdték építeni a Duna-parton, Siklós Mária tervei alapján.

2001. decemberében nyitották meg.

2002. március 15-én volt az első előadás: Madách Imre: Az ember tragédiája. Rendező: Alföldi Róbert.

Igazgatói:

  • Schwajda György (megbízott igazgató)
  • Huszti Péter
  • Jordán Tamás (2002. okt.)
  • Alföldi Róbert (2008. júl. 1.)

Az épület egy hajó képzetét kelti.

Három részre osztható:

  1. A majdnem kör alaprajzú nézőtér.
  2. A stúdiószínpad, üzemeltető rész és a nézők közlekedői
  3. Az emlékpark. A magyar színháztörténet eseményeit és nagyjait megörökítő szobrok.

A Lágymányosi-híd pesti hídfőjénél található.

Közvetlen szomszédja a 2005-ben felépült Művészetek Palotája.

Szerző: klió  2011.03.20. 09:53 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása