Első felvonás

A színpad közepén virágzó tündérfa áll, alatta Mirigy megkötözve ül. Csongor jön. Mirigy elmondja Csongornak, hogy azért kötözték ide, hogy vigyázzon az aranyalmákat termő fára. Ugyanis a fáról minden éjjel eltűntek az almák. Hiába őrködnek mellette, az éjszakai szellő mindenkit elaltat. Csongor eloldja Mirigy láncait, aki átokkal köszöni meg az ifjú jótettét, s távozik, de ki akarja hallgatni a beszélgetéseket és elrejtőzik. Csongor énekel aztán ő is elrejtőzik a lombok közt.

Ilma és Tünde jön. Tünde meglátja Csongort és odamegy hozzá. Ilma le akar szakítani egy aranyalmát, de nem sikerül neki. Mirigy meglátva a szerelmespárt, bosszút esküszik. Titokban Tünde hajából levág egy fürtöt, hogy azt a saját leánya fejére borítsa, s így Csongor az ő leányába szeressen bele. Akkor aztán ő, Mirigy lesz az uralkodó.

Csongor és Tünde elbúcsúznak, de távozóban Ilma megsúgja Csongornak, hogy a hármasútnál a középső ér célba. Csongor is elindul Tündéék után. A hármasútnál Ekkor három manó jelenik meg, akik táplálék után kutatnak, de csak egy rókát talál Duzzog. Mirigy bíztatja a rókát, hogy gyorsabban fusson a manók elől, ugyanis az ő lánya van itt róka képében. Tünde és Ilma is a hármasúthoz érnek, s azon tűnődnek, milyen jelet hagyjanak Csongornak. Végül is kis lábnyomokat hagynak a homokban. A manók megeszik a rókát, amiért Mirigy megátkozza őket. Mirigy dühösen távozik. A manókban pedig megfogan az átok.

Második felvonás

A hármasútnál azon töpreng Csongor, hogy merre menjen. Egyszer csak jön egy Kalmár, akitől megkérdezi, nem tudja-e, merre van Tündérlak. A Kalmár azt válaszolja, hogy a tündérhon ott van, ahol a pénz. Aztán a Fejedelem jön, aki Csongor kérdésére azt válaszolja, hogy ahol mindenki és minden behódol a tekintélyének. Aztán a tudós jön, s azt válaszolja: „a költők világa szép tündérvilág, mi kár, hogy álom, gyereknek való! Ébredj föl! Vagy ha még álmodni jobb, menj álmodd vissza, amit álmodtál, mert a valóság csalt remény!”

Csongor szánakozva szemléli ezeknek az embereknek a boldogtalanságát. Balga jön, s elpanaszolja, hogy felesége, Böske elhagyta, s ezért öngyilkos akar lenni. Meg is próbálta, de a kötél leszakadt alatta. Csongor és Balga együtt mennek el megkeresni szeretteiket. A kis lábnyomok irányába mennek. Találkoznak a manókkal, akik egy bocskoron, egy ostoron és egy köpönyegen veszekednek. Csongor ravasz módon, úgy akar igazságot tenni, hogy versenyt futtatja őket. Míg ők futnak, Csongor tovarepül a bűvös eszközökön. Balgát hátra hagyja. Azt mondja neki, hogy visszajön érte. A manók dolguk végeztével látják, hogy Csongor rászedte őket. Faggatják Balgát, de ő nem árulja el gazdáját. Erre Duzzog elmond egy varázsszöveget, és egy rossz kordén Csongor után erednek.

Harmadik felvonás

Mirigy kővé változva akarja kihallgatni a beszélgetéseket. A manók bóbiskolva húzzák Balgát a kordén. Balga kihasználva a manók figyelemvesztését, leszáll a kordéról és a kődarabot (Mirigyet) teszi bele. A manók ezt húzzák tovább.

Csongor és Balga találkoznak. Elmesélik, hogy kerültek ide. Aztán Tünde és Ilma jön, de nem ismerik meg Csongort és Balgát, s tovább mennek. Balga hátán, még a hármasútnál ott maradtak a lábnyomok és ezek alapján folytatják útjukat. A manók jönnek a most már visszaváltozott Miriggyel. Mirigy elmondja Kurrahnak ( az egyik manó), hogy mit csináljanak azért, hogy a bűvös eszközöket visszaszerezzék Csongortól. Ledér, Mirigy lánya jön. Mirigy öregasszony képében ráveszi a lányt, hogy menjen vele. Majd aranyhajat rak rá (Tünde hajfürtjeit) és nagyon gazdag lesz.

Negyedik felvonás

Balga a sok menéstől elcsigázva, leül egy házfal mellé. Csongor addig bemegy a házba. Miközben Balga szundikál a manók leöntözik szeméttel, borral, és egy szamárhoz kötözik. Dimitri rá akarja beszélni Balgát, hogy igyon pálinkát, de mikor már rááll, nem hoz neki. Ekkor Kurrah elindítja a szamarat és a hozzákötözött Balgát egy ólba terelik. Bezárják mindkettőt. Kurrah felöltözik Balga ruháiba, és ő megy el Csongor úrfival. Csongor elfáradva ledől egy kicsit aludni, és arra kéri a Balgának öltözött Kurrahot, hogy ha Tünde jön, költse fel. Tünde és Ilma csakugyan jön, de Kurrah nem költi fel Csongort. Tünde megcsókolja Csongort, és azt üzeni neki, hogy egy szeggel magasabbra akassza a kardját, majd távoznak.

Kurrah rögtön felébreszti Csongort és elmeséli, hogy itt járt Tünde, de az úrfit nem lehetett felébreszteni, olyan mélyen aludt. Csongor megátkozza a Balgának vélt Kurrahot.

Mirigy hajlékában Ledér hasztalan várja a szép úrfit, nem jön. Tetetett szerelemmel rajongja körül Balga a lányt, de az otthagyja. Ekkor észreveszi a csodaeszközöket. Ezeket azonban a manók rakták oda megtévesztésül, nem az igaziak. Balga rögtön felhúzza a csizmát, de nem történik semmi. Erre megátkozza.

Csongor a Balgának vélt Kurrahot kergeti, de most az igazi Balgát csípi nyakon. Rájön, hogy a manók csalták meg. Elindul Balga és Csongor. Balga azonban visszamegy egy elrejtett birkalábért. A szekrényből Mirigy lép elő, és egy seprűvel el kezdi kergetni Balgát, aki az ablakon keresztül kiugorva menekül.

Mirigy a föld segítségét kéri, de az kineveti. Ekkor a varázskúthoz megy. Leveszi a leplet róla. Tünde és Ilma jön. Belenéznek a kútba. Ilma Balgát látja ott, Tünde pedig Csongort, aki szerelmesen távozik egy lánnyal, akinek van egy báránykája, de még arról is megfeledkezik. Ilma dühösen egy pogácsát dob a kútba. Az nagy lánggal csap fel, mire Ilma és Tünde elszaladnak. Mirigy újabb varázslásba fog.

Csongor egy szép leányt keresve jön. A kútból egy leányalak emelkedik fel, és Csongornak integetve tovaleng. Balga nagyon éhes, s amikor belenéz a kútba egy palack bor és egy sült galamb emelkedik ki belőle, de azok is tovalebegnek. Mirigy úgy véli, célját elérte.

Ötödik felvonás

Kietlen táj. Tünde és Ilma az Éj országába menekült. Az Éj asszonyát látják, aki egy patak partján ülve alszik. Álmában megjelenik minden, amit teremtett. Tünde felébreszti, mire ő azt kívánja Tündének, hogy a föld legyen örökös hazája, s visszaküldi őket a „Hármas út vidékére”.

Csongor még mindig a leányalak után fut, amely végleg eltűnik. Balga az ételek után, amelyek porrá változnak. Újra jön a Kalmár sántikálva. Elpanaszolja, hogy amíg pénze volt, addig mindenki törődött vele, de most, hogy nincs, senki sem. Csongor segítségét kéri: „Segíts tovább, te gyámbot: menni kell, gazdálni a múlékony életen!” Vele még Balga sem cserélne, pedig nagyon éhes. A Fejedelem jön. Míg a leigázott nép fölött uralkodott, addig boldog volt, de a feudális anarchia következtében elvesztette összes vagyonát, most csak a sír vár rá. A tudós is jön, elmerült tekintettel. Arról beszél, hogy aki élni szeretne, meghal. Aki viszont halni akar, az nem tud. Ő is halni szeretne. Csongor bánatát a három vándor csak növeli. Balga tanácsára továbbmennek.

Egy elvadult kert közepén Tünde és Ilma jön. Tünde azt mondja, ha itt találkozik Csongorral, viruljon tovább ez a hatalmas fa, de ha nem, hervadjon el.

Nemtők játszadoznak mindaddig, míg Mirigy nem jön. Mirigy látványára a nemtők elrepülnek. Mirigy tíz körmével akarja kivájni az aranyalmafa gyökerét. A manók is megjelennek, s elpanaszolják, hogy a varázsszerszámokból már egy sincs meg. Meglátják Mirigyet, elfogják, megkötözik.

Tünde és Ilma, akik eddig elrejtőzve mindent láttak, előjönnek. Tünde most érti meg, hogy szerelmük Csongorral a vén Mirigy áldozata lett. A manók térdre borulnak előtte, de Tünde azt kéri tőlük, hogy őrizzék a fát, és aki a közelébe megy, azt vigyék elébe.

Csongor álmodozva jön. A manók elfogják, megkötözik, Tünde elébe viszik. Feloldják a köteleket és elmennek. Balga Ilmával veszekedve jön, de aztán megbékélnek egymással.

Csongor álmaiból felébredve azt látja, hogy egy tündérsereg közeledik felé. Tünde Csongor tudtára adja, hogy most már örökre az ő fogja. Csongor és Tünde egymásra találva örökre boldogok.

Szerző: klió  2011.09.09. 08:43 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása