A Római Birodalom összeomlásával (456) kezdődött ez a kor. A kereszténység elterjedt egész Európában, s vált egyetlen megtartóerővé a népvándorló hordák ellen. Kialakultak a későbbi királyságok, császárságok és a feudális rend.

 

Az egyházi irodalom

A kereszténység erkölcsi mondanivalója megegyezett a feudális hierarchia érdekeivel, s így vált államvallássá, mindent meghatározó eszmévé.

Műfajaifogalmai:

  • Amor sanctus: szent szerelem. Az égi dolgokról elragadtatott hangnemben szólt.
  • Himnusz: Szent Ágoston szerint = Isten +dicsőítés + ének. A liturgia központi eleme. Alfaja: planctus (siralom)
  • Legenda: (olvasandó). A szentek csodálatos életét feldolgozó prózai művek. Alfaja: a vita, amely egyszerű életrajzi mű.
  • Szentek: olyan példaértékű keresztények, akik vagy mártírhalált haltak, vagy idős kort értek meg, de erkölcsösen éltek, s nevükhöz minimum 3 csodatett fűződött.
  • Kódexirodalom: Latin nyelvű, kézzel írt történetek. (Néhány magyar nyelvű is akad) A bekezdéseket iniciálék (fóliánsok) díszítik.
  • Szerzetesrendek: cölibátusban (nőtlenség, szüzesség) élő, elmélyülten vallásos emberek közössége. (Ferencesek, bencések stb.)
  • Dans macabre = haláltánc: a társadalom tagjai haláluk óráján a sírba táncolnak, előtte összefoglalják életüket.

 

Világi irodalom

  • Trubadurlíra: minnesängerek: lovagköltők. Az elérhetetlen hölgyhöz epekedő szerelmes dalokat írtak.
  • Vágáns költészet: az etikettszerű udvari költészethez képest szabados, a vándordiákok, kicsapott papnövendékek nótái. (Orff: Carmina burána)

 

Román stílus

A Római Birodalomhoz tartozó területeken alakult ki. Az ókori latin hagyományokra épült. Szigorú előírásokat kellett betartani.
Műfajai:himnuszköltészet, kódexek, a katolikus élet szövegei: misszálék, breváriumok, elmélkedések, prédikáció-gyűjtemények, legendáriumok. Általában a szerzők ismeretlenek. (Halotti beszéd, Szent Ferenc legenda magyarra fordítása (1380), Jókai-kódex, Ómagyar Mária-siralom)

 

Gótika

Az Isten felé fordulás építészeti stílusa: csúcsíves, karcsú, magas tornyok, rózsaablakok, a magas falakat támívekkel, támpillérekkel erősítették meg. Az irodalomban a misztikum felé fordulás jelenik meg, de különösebb stílusjegyei nincsenek.

 

Reneszánsz

1400-1600-as évek. Emberközpontú, természetszerető, az egyéniséget elismerő, a tudást tisztelő stílus. Polihisztorok élnek ebben a korban: Dante, Michelangelo, Leonardo da Vinci.
A könyvnyomtatás feltalálása, elterjedése. Mátyás király kora (Visegrád)
A kor eszménye a humanizmus, a sokoldalú tudós-művész (polihisztor). Bölcsője: Itália.
Szerzői:

  • Petrarca: a szonettköltészet atyja. A szonett olyan lírai mű, amely szigorúan kötött formában íródott: az első 2 versszak 4 soros, a 3. 4. 3 soros. Rímképlete: abba, abba, ccd, ddc.
  • Boccaccio: a novellairodalom atyja. A novella (újdonság): olyan prózai mű, amely rövid, csattanós, a főszereplő életének egy fontos, drámai eseményét meséli el.
Szerző: klió  2011.02.18. 07:39 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása