Az 1960-as, 1970-es évek lázadó ifjúságának mozgalma, amelynek szubkultúrája a mai napig hat. Az Amerikai Egyesült Államokból indult, de az egész világon elterjedt. A vietnámi háború idején, a katonai szolgálatot megtagadó fiatalok mozgalma is.
Hippinek a fogyasztói társadalom ellen lázadó, abba beilleszkedni és dolgozni nem akaró fiatalokat nevezzük.
A szót „hippi” először 1964. április 22-én a WNBC TV Chanel 4-en használta egy riporter, aki tudósított arról, hogy a vietnámi háborút ellenző fiatalok ülősztrájkot tartanak.
A hippi szó az angol hipster szóból ered. (Hipster = alternatív gondolkodású ember.) A San Fransisco Haight-Ashbury körzetében élő embereket hívták így. A 30-as, 40-es években „hep”-nek nevezték a „menőket”. Később a szó írása megváltozott „hip”-re. Az 50-es 60-as években hipnek lenni azt jelentette, hogy benne lenni a menő dolgokban. Ebből lett a hippi szó. A hippik sajátos közösségben éltek (kommunákban), pszichedelikus rockzenét hallgattak, szexuális forradalmat hirdettek, tudatmódosító szereket fogyasztottak (marihuána, LSD), hogy felfedezzék a tudatalattijukat.
A hippik jellemzői még: hosszú haj, virágmintás inget, pólót, szakadt farmert viseltek, erőteljesen sminkelték magukat a lányok, a békejelét használták, nomád életet éltek, és imádták a Beatlest. Maguk készítette ékszereket viseltek.
Első hippik a San Fransisco-i Állami Egyetem hallgatói voltak, akik abbahagyták tanulmányaikat, és olcsó viktóriánus házakban, kommunákban éltek. 1966-ban már 15 ezren voltak.
A hippidivatnak és értékeknek nagy hatása volt a kultúrára, befolyásolta a popzenét, televíziót, filmet és minden művészeti ágat.
A hippik által támogatott vallási és kulturális sokszínűséget világszerte elfogadták. Az általuk képviselt keleti filozófia és spirituális fogalmak sok európai embert is megérintettek.
1967 januárjában tartották első találkozójukat San Fransiscoban, a Gate Parkban. A találkozó neve: Emberi Együttlét (Human Be-In). Ez zenés tüntetés volt a békéért, a toleranciáért, a szabad gondolkodásért és szerelemért. Ennek folytatása a nyugati parton a „Szerelem Nyara” (Summer of Love), a keleti parton a Woodstocki Fesztivál (1969 augusztus) (Woodstock Music and Art Festival), amely rockfesztivál volt.
Fellépők: Janis Joplin, Jimi Hendrix, Canned Heat, Jefferson Airplane, The Who, Richie Havens.
Feltétlen meg kell még említenünk az 1968-as diáklázadásokat. Amerika és Európa szerte az egyetemek hallgatói reformokat követeltek, szabad gondolkodást, amit a hatalom kemény kézzel levert.

A kor filmjei:

  • If… (Ha…) 1968 rendező: Lindsay Anderson (Indiában született skót)
  • Zabriskie Point 1970 rendező: Michelangelo Antonioni
  • Hair 1979 rendező: Milos Forman
  • Frisbee: The Life Death of a Hippie Preacher (Frizbi: Egy hippi prédikátor élete és halála) 2005 rendező: David Di Sabatino

 

Irodalom: Allen Ginsberg: Üvöltés (Howl and Other Poems) 1967

Allen Ginsberg (1926. jún. 3.- 1997. ápr.5.)
A költő 1955-ben telepedett le San Fransiscoban. A beat-nemzedék vezéralakja. Költészetét az amerikai életforma és kultúra elutasítása, majd később a miszticizmus jellemzi.
Nagy hatással volt Hobóra is, aki lefordította és megzenésítette verseit. Ginsberg járt Magyarországon is és fellépett a Hobó-koncerten.
Művei:

  • Nagyáruház Kaliforniában (1973) Eörsi István és Orbán Ottó fordítása
  • A leples bitang (1984) Eörsi, Györe Balázs és Orbán Ottó ford.
  • Május királya (1990) Eörsi István fordítása
  • Halál Van Gogh fülére! (1996) Eörsi István és Orbán Ottó fordítása
  • Kaddish (2005) Eörsi István fordítása
  • A zárójeles dátumok a magyar fordítás dátumai.

A téma magyar vonatkozása: Déry Tibor: Képzelt riport egy amerikai pop-fesztiválról (1971)

A FILMEKET ÉS AZ IRODALMI MŰVEKET IS MELEG SZÍVVEL AJÁNLOM MINDENKINEK. NEM LEHET CSALÓDNI BENNÜK.

Szerző: klió  2011.01.16. 19:02 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása