Azokat a műfajokat soroljuk ide, amelyekben egyidejűleg megtalálhatók lírai, epikai és drámai elemek.

  1. Ballada: lírai, epikai és drámai elemeket tartalmazó kisepikai műfaj. Drámai tömörség, szaggatott, kihagyásos előadásmód jellemző rá. A történést a szereplők szűkszavú párbeszédéből ismerjük meg. Számít az olvasó képzeletére is az összefüggések felismerésében. Általában tragikus tárgyú, de vannak vígballadák is. Verses mű.
  2. Episztola: nem csak magánközleményt tartalmaz, hanem művészi, erkölcsi, világnézeti elvek kifejtését is. Hangneme szubjektív, közvetlen, az élőbeszédhez közeli mondatszerkesztés és szóhasználat jellemző rá.
  3. Életkép: a mindennapi élet valamely jellemző jelenetét vagy alakját ábrázolja. Lírai és epikai elemeket is tartalmazó kisebb prózai vagy verses mű.
  4. Jellemkép (zsánerkép): egy személy jellemét bemutató prózai vagy verses mű. Alakja valamely embercsoport típusa. Az életképpel rokon műfaj.
  5. Fiktív levél: kitalált személyhez írt levél. Írója a levélformát használja fel mondanivalója megfogalmazására. (Mikes Kelemen: Törökországi levelek)
  6. Levél (odé a görög megfelelője): élőszavas megnyilatkozást, beszédet helyettesítő írásos közlés. A magánlevél stílusa közvetlen, az élő beszélt nyelv fordulataihoz igazodik. Szerkesztése laza.
  7. Költői levél: valóságos vagy képzelt személyhez szóló verses levél. (Petőfi, Arany egymáshoz írt levelei)
  8. Leíró költemény: az embert körülvevő élő és élettelen környezetet jelenítik meg (táj), beleértve az emberalkotta dolgokat is. A leíráson túl a költő érzelmei is megfogalmazódnak. (Petőfi tájleíró költeményei)
  9. Napló: folyamatosan, rendszeresen írt személyes történetek, benyomások, érzelmek. Az énformájú elbeszélés sajátos változata. Stílusa közvetlen, monologikus. (Márai Sándor Naplója)
  10. Románc: a balladánál kevésbé drámai. Tárgya nem feltétlen tragikus. A tragikus feszültség feloldódik. Történetmondása folyamatos, lírai elemekkel és leírással átszőtt.

 

A Biblia irodalmi műfajai

  1. Prófécia: jövendölés
  2. Zsoltár: verses, énekelhető ima. (Az Ószövetségben 150 zsoltár található – Zsoltárok könyve)
  3. Evangélium (jó hír, görög): Jézus életével, tanításaival foglalkozó elbeszélés. A keresztény egyház a II. században 4 evangéliumot kanonizált (fogadott el hitelesnek). Máté, Márk, Lukács és János Evangéliumát. Ezek az Újszövetség első könyvei.
  4. Példázatos történet (példabeszéd, parabola): érdekes, tanulságos bibliai történet, amely erkölcsi, társadalmi, filozófiai igazságra világít rá, tesz közérthetővé. (A prédikáció egyik alapja)
  5. Apokalipszis: látomásszerű jóslat.
  6. Szentencia:
    a., bölcs mondás. Általános igazságot, erkölcsi tanítást megfogalmazó tömör mondat.
    b.,ítélet.
  7. Testamentum (= végrendelet, latin): a Biblia keresztény kánonjának elnevezése, amely az Istennel kötött szövetségre utal. 
Szerző: klió  2011.01.08. 17:21 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása