Shakespeare 1564-ben Stratford-up-on-Avonban született. 1592-ben került Londonba. Fő részvényese lett a Globe Színháznak. 1616-ban szülővárosában halt meg.
Királydrámái: II. Richard, III. Richard, János király, IV. Henrik, V. Henrik
Szentivánéji álom és a Romeo és Júlia (1591 és 1596 között írta).
Vígjátékai: Windsori víg nők, A makrancos hölgy, Sok hűhó semmiért, Vízkereszt, vagy amit akartok, Minden jó, ha vége jó, Ahogy tetszik, A velencei kalmár, Szeget szeggel.
Római tragédiák: Julius Caesar, Antonius és Cleopatra, Coriolanus.
Ősvilági tragédiák: Hamlet, Macbeth, Lear király, Othello
Pásztordrámák: Téli rege, Cymbeline, Vihar.

 

Romeo és Júlia

Szerelmi tragédia. 1491 és 1496 közt írta. 1497-ben jelent meg.
A középkor és a reneszánsz határán játszódik a történet, amikor már az emberek lázadnak a középkori merev szabályok és kötöttségek ellen, és a természet, az élet szeretetét, az érzelmek és gondolatok szabadságára vágynak. (Kb.: az 1300-as évek)
A sorsüldözött szerelmesek motívuma vándormotívum az irodalomban.
Szerkezete: a jelenetek időrendben következnek egymás után. (Csak az utókor tagolta 5 felvonásra.) Szimmetrikus kompozíció: szonettformában írt prológus

  • Expozíció
  • Bonyodalom
  • Cselekmény kibontakozása
  • Tetőpont
  • Végkifejlet

A történet: mellékszereplőkkel indít. Az ő szavaikból ismerjük meg az alaphelyzetet: a két család, Montagou és Capulett család viszályát. A fiatalok találkoznak a bálon, és első látásra egymásba szeretnek. Erkélyjelenet. Titokban, Lőrinc barát segítségével házasságot kötnek. Mercutio és Tybalt halála. Romeónak el kell menekülnie. A szerelmesek halála. A herceg kibékíti a két családot.
A színhely: Verona
Romeo és Júlia szerelme első pillanattól kezdve kiszámíthatatlan, irracionális. A fiatalok szerelmében őserő rejlik, ami mindenkit magával ragad. Ez a szerelem felemelő, fantasztikus, ugyanakkor katasztrofális és pusztító. A két fiatal szabadon választ, és a hagyományoknak megfelelően, igaz titokban, de házassággal szentesítik kapcsolatukat. Az adott történelmi helyzetben ez tragédiához vezet. Szerelmük egyszerre új és régi. Új, mert a reneszánsz szabadságvágyat tükrözi, ugyanakkor régi, mert a hagyományokra épülő házasságban akarják megvalósítani kapcsolatukat.
Az egyetemes szerelemélmény legszebb és legtisztább megnyilvánulása ez a mű.
Feldolgozások:

  • Franco Zeffirelli filmje (1968)
  • Baz Luhrmann filmje
  • Leonard Bernstein: West Side Story
Szerző: klió  2010.12.20. 06:26 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása